ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩИ МАТЕРИАЛИ

Машини, материали и технологии, които можем да ползваме

ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩИ МАТЕРИАЛИ

Мнениеот jilata73 » Съб Яну 01, 2011 9:04 pm

Здравенте момиченца и момченца. За много години. Започвам да си правя едноместен пара трайк трети по ред и ми е нужна информация за избора на тръбите (за основнста конструкция най вече). Искам да го направя от неръждаема стомана но зе затруднявам в избора. Ако някой има познания в тази облест за да избера най оптимално подходящата за случая като Ф и дебелина на стената (безшевна или не) нека сподели моля. Трайка ще е едноместен с полетно тегло около 140кг. Интересува ме най вече избора на носещите тръби. Благодаря предварително.
jilata73

Re: ИЗБОР НА ПОДХОДЯЩИ МАТЕРИАЛИ

Мнениеот emo » Пон Яну 03, 2011 9:34 am

[ img ]

Миро е качил доста спецификации на материали. От там може да се направи извод... Снимката горе е част от информацията. Аз ще съм в Казанлък (където са ми трайковете) утре и ще опиша диаметъра и дебелината на стената на всяка тръба по моя трайк. Сега нямам точни спомени, а се сещам само за основните тръби, затова утре...
emo

Images: 268

Мнениеот emo » Вто Яну 04, 2011 2:12 pm

Значи...

Основния профил (да го наречен шасито на трайка) при мен е квадрат 40х40х1,5
Дъгите на които се окача крилото са 30х1,5
Предпазната решетка за перката е 22,3х1,5 (в трайка който аз правих) и 20х1,5 (в адвенчърския)
Бедрата за торсионите са 38х2
Стабилизирашите щанги са 22,3х1,5 (в трайка който аз правих) и 20х1,5 (в адвенчърския)
Вилката е 303х1,5 (в трайка който аз правих) и 20х1,5 (в адвенчърския)

[ img ]

[ img ]
emo

Мнениеот Miro » Вто Яну 04, 2011 4:07 pm

Миро харесва това! :ugeek:
Miro

Images: 25

Мнениеот jilata73 » Вто Яну 04, 2011 6:47 pm

Имам няколко въпроса. До каква степен може да се огъват неръждаемите траби на студено без да се нарушават качествата на тръбата? При топло огъване колко се нагряват, нарушават ли се качествата на метала. Не се ли разкалява от нагряването и след огъването как се премахва синия слой до въстановяването на блясъка. Правия ъгъл не крие ли риск?
jilata73

Мнениеот emo » Вто Яну 04, 2011 7:30 pm

Не можах да ти отговиря по скайпа, щото съм на гости на чужд компютър, а тук няма скайп, но по-добре тук... Значи... Всички тръби по трайка са огъвани студено. За големите дъги е ясно... За големите ъгли за да не се мачка тръбата се използва специална машина която вкарва в тръбата специална сигментна сърцевина и така се огъват много тесни и остри ъгли, без деформации на тръбата. Относно закаляването и разкаляването съм чувал, че неръждавейката се държи по-скоро като цветните метали и няма проблем силно нагрята да я потопиш във вода. Премахването на синия слой, става със специална киселина под формата на гел. Намязваш, изчакваш няколко минути и изтриваш с киче под течаща вода. После става матово и няма блясък и затова полираш.

emo

Мнениеот jilata73 » Съб Авг 13, 2011 3:51 pm

Някой може ли да ме просвети в производството на изделия с Въглеродни нишки? В нета има много инфо но за мен е недостъпно заради Английския. Интересува ме тази тема от А до Я До тук знам че карбоновите нишки са изключително здрави и се вграждат в материалите като служат за армиране като стомано бетона. Но с какви смоли и технологиите местата от където може да се сдобие човек с такива материали не са ми известни. Ако някой може да даде инфо на БГ ще съм му благодарен.
jilata73

Мнениеот emo » Съб Авг 13, 2011 4:19 pm

Бат Живо от Хасково и бат Миро от София са най-в час с тез неща...
emo

Мнениеот ivanbankov » Нед Авг 14, 2011 12:04 am

Митко ,за закупуване на материали от карбон виж http://www.carbon-team.de.Там има тръби от карбон,профили,плат,смоли с втвърдители и др.Всички те са изработени от въглеродни нишки ,първо на плат и после от няколко пласта плат се изработва детайла .Плата изработен от въглеродни нишки се нарича карбонов плат.Товач дето си го чул за усилването на железобетонни конструкции с карбон ,означава че е използвана стомана (арматура ) с високо съдаржание на въглерод,така наречените карбонови стомани.От тях стават и добри ножове с твърдост до 58-59 единици.Относно изработването на детайли от карбон ,мога да ти кажа в общи линии.Зависи дали искаш да обличаш готов детаил с карбонов плат ,или искаш да изработиш нов такъв..За втория вариант ти е нужна матрица или форма от гипс или стириопор.Гледал съм как изработват карбоновите витла на фирма Пипистрел (Словения).За всеки модел имат готови заготовки от стириопор,обличат го с карбонов плат ,слагат алуминиевия накрайник и после в матрицата ,свързваща смола ,пече се ,вади се ,копирна фреза отсранява отсенъците .След това идват подробности като надлакиране ,полиране идр.
В домашни условия правиш формата,мажеш с епоксидна смола(не полиестерна ) с втвърдител,лепиш първи пласт ,изкарваш въздуха ,да няма балончета или дупчици.Трябва да се внимава да не се разместят шарките на плата.Мажеш втори пласт и така нататък.Зависи какъв плат ще исползваш(измерва се в грам на кв.метър)При 4-5 пласта от 160 гр на кв.м детайла ще е все още еластичен,когато изсъхне.Пече се в пещ до около 80 градуса.Забравих да ти кажа ,че последния пласт смола се нанася няколко пъти ,за да имаш после мегдан за шлайфане ,без да достигнеш до плата.За шлайфане последнат шкурка трябва да е най малко 800,за да не си личи след като се лакира.Ако напръскаш още един два пласта лак се увеличава оптическия ефект за дълбочина.Да ти кажа това са общи понятия ,правил съм само опити и не съм специалист.Много зависи какви смоли ще изполсваш,има високотемпературни до 180 градуса и по ниски.Има бързовтвърдяващи -до 10 минути и други до 24 часа.Българските не ги познавам.По принцип изработката от карбон и от стъклопласт не се различава много при процедирането.Едно време със сигурност си правил спойлер от стъклопласт на балканчето си,само че там можеш и да китосваш докато про карбоновите изделия това не може .Постига се с точни ,гладки матрици или с по дебел последен пласт смола ,както ти писах по-горе.Пробвай отначало с малки парченца плат ,защото е много скъп-горе долу 70 -80 български лева е 1 кв.м.Успех.Ако другите колеги знаят също нещо по въпроса да пишат.
ivanbankov

Images: 59

Мнениеот emo » Нед Авг 14, 2011 8:47 am

Моите карбонови перки ги пращам за ремонт при Тони Сергов от Севлиево. Освен всичко останало, той е експерт и по карбоновите випроси и сам прави перките за делтите които произвежда. Питай него за всичко свързано с карбона. Перките на Хеликс са със структура на пчелна пита отвътре и са много здрави и леки. Има си технологии в които могат да те светнат само експертите...
Последна промяна emo на Нед Авг 14, 2011 11:24 am, променена общо 1 път
emo

Следваща

Назад към В работилницата